Opakowanie
60 szt. tabletek powlekanych / Suplement diety
Dawkowanie
1-4 tabletki / dzień
Składniki
1 tabletka zawiera:
60 mg magnezu
6 mg witaminy B6
Działanie
Składnik preparatu wpływają korzystnie na:
zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia (magnez i wit. B6)
prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni (magnez)
utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych (magnez i wit. B6)
zachowanie równowagi elektrolitowej (magnez)
utrzymanie zdrowych kości i zębów (magnez)
prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego (wit. B6)
prawidłową produkcję czerwonych krwinek (wit. B6)
regulację aktywności hormonalnej (wit. B6)
Dobry wybór
60 mg magnezu w 1 tabletce
Magnez w połączeniu organicznym (cytrynian magnezu)
Dodatkowy składnik – witamina B6, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i prawidłową produkcję czerwonych krwinek
Tabletki powlekane ułatwiające połykanie
Czy wiesz, że…
Magnez jest ważnym pierwiastkiem przyczyniającym się do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka – pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, wspomaga utrzymanie prawidłowego stanu kości i zębów, wpływa korzystnie na metabolizm energetyczny. Wspiera też przewodnictwo nerwowe i fizjologiczne skurcze mięśni, w tym mięśnia sercowego, wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia oraz na utrzymanie prawidłowego przebiegu funkcji psychologicznych.
Czytaj więcej
Niski poziom magnezu w organizmie może występować niezależnie od wieku, płci, trybu życia czy wykonywanej pracy zawodowej. Dlatego obecność tego składnika w codziennej diecie jest bardzo ważna.
W zależności od różnych czynników, np. płci i wieku, dzienne zapotrzebowanie na magnez u dorosłego człowieka wynosi między 310 a 420 mg, zgodnie z informacjami zamieszczonymi w publikacji Instytutu Żywności i Żywienia pt. „Normy żywienia dla populacji Polski”, Warszawa 2017. Należy przy tym pamiętać, że tylko około 50% magnezu przyjętego z posiłkami zostaje przyswojone.
Zawartość magnezu w 100 g wybranych produktów:
• kasza gryczana – 220 mg
• migdały – 270 mg
• soja, sucha – 216 mg
• groch, suchy – 124 mg
• pestki dyni – 540 mg
• mak – 450 mg
• nasiona słonecznika – 350 mg