24 witaminy i minerały. Kompleksowe wsparcie organizmu osób po 50. roku życia.
Opakowanie
60 szt. tabletek powlekanych / Suplement diety
Dawkowanie
1 tabletka / dzień
Składniki
180 mg wapnia
140 mg fosforu
115 mg magnezu
120 mg witaminy C
24 mg niacyny
18 mg witaminy E
9 mg kwasu pantotenowego
7 mg cynku
3 mg żelaza
2.1 mg witaminy B6
2.1 mg ryboflawiny (witaminy B2)
2 mg manganu
1.65 mg tiaminy (witaminy B1)
800 μg witaminy A
700 μg miedzi
300 μg kwasu foliowego
120 μg jodu
75 μg biotyna
50 μg molibdenu
45 μg selenu
40 μg chromu
40 μg witaminy K
10 μg witaminy D
3 μg witaminy B12
Działanie
utrzymanie zdrowych kości (wapń, fosfor, magnez, wit. D, wit. K, cynk, mangan) i zębów (wapń, fosfor, magnez, wit. D)
prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (magnez, wit. C, niacyna, jod, wit. B12, wit. B6, ryboflawina, tiamina, miedź, biotyna)
zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia (magnez, wit. C, niacyna, kwas pantotenowy, żelazo, wit. B6, ryboflawina, foliany, wit. B12)
prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego (wit. C, cynk, żelazo, wit. A, foliany, wit. D, wit. B6, selen, miedź, wit. B12)
zwiększanie przyswajania żelaza (wit. C), wspomaganie jego prawidłowego transportu w organizmie (miedź) oraz utrzymanie jego prawidłowego metabolizmu (wit. A, ryboflawina)
utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych (niacyna, wit. B6, foliany, biotyna, wit. B 12, tiamina, magnez, wit. C)
utrzymanie sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie (kwas pantotenowy)
utrzymanie prawidłowego widzenia (cynk, ryboflawina, wit. A)
prawidłowe funkcjonowanie serca (tiamina)
utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi (chrom)
Dobry wybór
Duże opakowanie (60 tabletek)
Bogaty kompleks witamin i minerałów
Porcje składników aktywnych odpowiednie dla seniorów
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Jest ona kierowana do osób zdrowych , a jej celem jest propagowanie zdrowego trybu życia i sposobu żywienia dla zachowania dobrego stanu zdrowia.
Podstawą piramidy jest aktywność fizyczna, natomiast kolejne piętra ukazują różne grupy produktów spożywczych oraz proporcje, w jakich powinny być one spożywane w ramach codziennych posiłków. Najważniejsze zasady zdrowego żywienia zgodne z wytycznymi IŻŻ to:
- regularne spożywanie posiłków (4-5 posiłków co 3-4 godziny),
- połowę spożywanych posiłków powinny stanowić warzywa i owoce, a zalecany stosunek warzyw do owoców powinien wynosić ¾ do ¼,
- spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych,
- spożywanie nabiału w ilościach odpowiednich do wieku i stanu zdrowia (zapotrzebowanie na wapń jest większe u dzieci, kobiet w ciąży, kobiet po menopauzie i osób w starszym wieku),
- ograniczenie spożycia mięsa , zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg tygodniowo – w zamian zalecane jest spożycie ryb, nasion roślin strączkowych i jajek,
- ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na korzyść olejów roślinnych,
- unikanie spożywania słodyczy i cukru,
- ograniczanie ilości soli w posiłkach, zamiast soli zaleca się dodawanie ziół,
- picie ilości wody odpowiedniej do wagi, pogody i trybu życia,