Opakowanie
60 szt. kapsułek / Suplement diety
Dawkowanie
1 kapsułka/dzień
Składniki
1 kapsułka zawiera:
100 μg witaminy D
87.44 mg oleju z nasion czarnuszki
Działanie
Witamina D korzystnie wpływa na:
prawidłowe wchłanianie wapnia i fosforu
utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi
utrzymanie zdrowych kości i zębów
prawidłowe funkcjonowanie mięśni
prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
procesy podziału komórek
Dobry wybór
4000 j.m. witaminy D w 1 kapsułce - wystarczy 1 kapsułka dziennie
Duże opakowanie (60 kapsułek) - na 2 miesiące stosowania
Witaminy zawieszone w oleju z czarnuszki, bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe, (głównie kwas linolowy)
Mała kapsułka, łatwa do połknięcia
Czy wiesz, że…
Suplementacja witaminy D w ilości 2000-4000 j.m. na dobę jest zalecana u osób dorosłych powyżej 75. roku życia przez cały rok, w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie.1
Głównym źródłem witaminy D jest regularna ekspozycja na słońce. Na syntezę skórną witaminy D wpływają: pora roku, szerokość geograficzna, pora dnia, kolor skóry, wiek, stosowanie filtrów przeciwsłonecznych. Wraz z wiekiem zmniejsza się zdolność organizmu do wytwarzania tej witaminy pod wpływem promieni ultrafioletowych.2
Czytaj więcej
Dieta nie dostarcza wymaganej ilości witaminy D. Stosowanie kremów z filtrami przeciwsłonecznymi może zmniejszać syntezę skórną witaminy D pod wpływem promieniowania UVB nawet o 90%. Dlatego należy dbać o kontrolę poziomu witaminy D i jej dostarczanie organizmowi z zewnątrz2.
Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego w preparacie Witamina D3 MAX została zamknięta w kapsułce razem z olejem z nasion czarnuszki.
Olej z nasion czarnuszki zawiera do 70% nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwas linolowy. Kwas linolowy (LA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie.3
Literatura:
Marcinkowska-Suchowierska E., Płudowski P., Medycyna po Dyplomie 2018, 10, s. 60-722.
Walicka M. i in., Niedobór witaminy D – problem społeczny, Borgis – Postępy Nauk Medycznych 1/2008, s. 14-22