Źródło substancji budulcowych chrząstki stawowej (chondroityna, kolagen) + kwas hialuronowy i witamina C
Opakowanie
60 szt. kapsułek / Suplement diety
Dawkowanie
1-2 kapsułki / dzień
Składniki
2 kapsułki zawierają:
500 mg kolagenu
190 mg siarczanu chondroityny
100 mg witaminy C
100 mg kwasu hialuronowego
Działanie
Składniki preparatu wpływają korzystnie na:
prawidłową produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości oraz chrząstki (wit. C)
Dobry wybór
500 mg kolagenu typu II w dziennej porcji
150 mg chondroityny w dziennej porcji
Dodatek kwasu hialuronowego
Kolagen jest najstarszym jednym z najważniejszych i najbardziej skomplikowanych polimerów naturalnych. Występuje praktycznie we wszystkich tkankach ludzkich (skóra, ścięgna, chrząstka, kości, ściany naczyń krwionośnych) i stanowi około 33% białek organizmu człowieka.
Obecnie znanych jest 29 typów kolagenów różniących się strukturą i funkcją, występujących w ludzkim organizmie. W chrząstce stawowej występuje kolagen typu II. Podstawowa cząsteczka kolagenu jest zbudowana z trzech łańcuchów polipeptydowych, z których każdy zawiera ~1050 aminokwasów. Łańcuchy te splatają się wokół wspólnej osi w prawą stronę i tworzą konformację Superhelisy,. Występowanie struktury trójhelikalnej jest cechą wspólną wszystkich typów kolagenu .1 Taka struktura zapewnia swoiste cechy cząsteczki kolagenu – sprężystość, giętkość i bardzo ograniczoną rozciągliwość.
Przykładami pokarmów bogatych w kolagen są: pieczony węgorz (55,3 mg/g), ścięgno wołowe (49,8 mg/g), chrzęstny mostek drobiowy (40mg/g), flaki wieprzowe (30,8 mg/g). Witamina C ma wpływ na prawidłową syntezę kolagenu. Spożywając pokarmy mięsne, warto uzupełniać je np. natką pietruszki, zawierającą tą witaminę.