ESSELIKORT FORTE, 60 szt.
Wsparcie procesów trawiennych i ochrona wątroby
Opakowanie
60 szt. kapsułek / Suplement diety
Dawkowanie
1 kapsułka / 3 razy dziennie
Składniki
300 mg fosfolipidów sojowych
62 mg fosfatydylocholiny
43.75 mg wyciągu z ostropestu
35 mg sylimaryny
25 mg wyciągu z rzodkwi
10 mg wyciągu z karczocha
Działanie
Składniki preparatu wpływają korzystnie na:
prawidłowy przebieg procesów trawiennych (karczoch)
zwiększenie komfortu trawiennego po spożyciu tłustych, ciężkostrawnych posiłków (karczoch)
sprawne działanie wątroby i dróg żółciowych (karczoch)
pracę żołądka i prawidłowy przepływ soków trawiennych (karczoch)
ochrona i prawidłowe funkcje wątroby (ostropest)
prawidłowa produkcja żółci, wspomaganie trawienia w sytuacji uczucia ciężkości po spożyciu ciężkostrawnych pokarmów (ostropest)
utrzymanie fizjologicznych funkcji oczyszczających (ostropest)
prawidłowy poziom cukru we krwi (ostropest)
Dobry wybór
Ostropest plamisty jest rośliną pochodzącą z rejonu śródziemnomorskiego, skąd rozprzestrzenił się prawie na całym świecie – obecnie można go spotkać w całej Europie, Afryce, Australii i Nowej Zelandii. W Polsce jest on rośliną uprawną.
Czytaj więcej
Ciekawa jest geneza łacińskiej nazwy ostropestu – Silybum marianum. Przyjmuje się, że nazwa gatunkowa rośliny – marianum – pochodzi od Matki Boskiej. Legenda głosi, że gdy karmiła małego Jezusa, krople mleka spadły na liście ostropestu, powodując powstanie na nich charakterystycznych białych plam. Ostropest jest dostępny w postaci całych lub zmielonych ziaren i oleju z ziaren, bywa też składnikiem produktów w postaci tabletek czy kapsułek. Olej z ostropestu może być przyjmowany doustnie, znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
Ostropest najczęściej stosowany jest w celu ochrony i wsparcia prawidłowych funkcji wątroby oraz prawidłowej produkcji żółci, dzięki czemu wspomaga trawienie w sytuacji uczucia ciężkości po spożyciu ciężkostrawnych pokarmów. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu fi zjologicznych funkcji oczyszczających oraz prawidłowego poziomu cukru we krwi. Wyciągi z ostropestu są najczęściej standaryzowane na zawartość sylimaryny, którą pozyskuje się z łupin nasiennych.