POROST ISLANDZKI JUNIOR Z LAKTOFERYNĄ, 24 szt.
Uczucie ulgi w przypadku podrażnienia gardła (porost islandzki)
Opakowanie
24 szt. pastylek do ssania / Suplement diety
Zalecana dzienna porcja
dzieci powyżej 4. roku życia: 1-2 pastylki
Składniki
W dwóch pastylkach:
160 mg wyciągu z porostu islandzkiego
100 mg wyciągu z lipy
20 mg wyciągu z bzu
20 mg laktoferyny
Działanie
Składniki preparatu wpływają korzystnie na:
uczucie ulgi w przypadku podrażnienia gardła (bez czarny, porost islandzki)
jamę ustną i gardło, dzięki właściwościom kojącym (porost islandzki)
funkcjonowanie układu odpornościowego (bez czarny, lipa, porost islandzki)
prawidłową pracę układu oddechowego (lipa, porost islandzki)
ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym (bez czarny)
Dobry wybór
Formuła uzupełniona o laktoferynę, białko naturalnie występujące w mleku ludzkim i zwierzęcym
Dodatek wyciągów z bzu czarnego i lipy wspierających odporność
Porost islandzki działa kojąco i daje uczucie ulgi w przypadku podrażnienia gardła
Lubiany przez dzieci truskawkowy smak
Nie zawiera glutenu
Porost islandzki (Cetraria islandica), zwany również tarczownicą islandzką, należy do rodzaju płucnic1. Porosty są grupą organizmów, które powstały w wyniku symbiozy dwóch odmiennych organizmów: grzyba i glonu2. Tarczownica islandzka jest w Polsce objęta częściową ochroną.
W czasach głodu w Skandynawii i Rosji porost islandzki stanowił ważne źródło pożywienia1. Nie bez powodu nazywano go „mchem chlebowym”, gdyż był używany do produkcji mąki z której pieczono chleb, wytwarzano z niego również kasze i kleiki. Podczas II wojny światowej Rosjanie używali tarczownicy islandzkiej do produkcji glukozy. Z kolei na Islandii do dziś wykorzystuje się ją do produkcji nalewki zwanej napojem wikingów. Dodatkowo porost islandzki miał zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym do utrwalania zapachów. W krajach Dalekiej Północy jest podstawowym źródłem pożywienia dla reniferów oraz karibu, a pastwiska, które licznie porasta, nazywane są w Laponii „Jaegel”, czyli te, które dobrze tuczą zwierzęta2.
Laktoferyna to białko naturalnie występujące w mleku ludzkim i zwierzęcym. Dodatkowo obecne jest w innych płynach wydzielniczych, np. w ślinie oraz łzach. Największe jej ilości występują ludzkim pierwszym mleku, czyli siarze.