Nutridrink:
pomaga odzyskać siły w chorobie,
znormalizować masę ciała,
rozwiązać problemy żywieniowe związane z chorobą,
poprawić jakość życia pacjenta,
wzmocnić siłę mięśniową.
Wskazania
Nutridrink jest zalecany do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą, między innymi w takich przypadkach jak:
po udarze w fazie rehabilitacji wtórnej
porażenie mózgowe
przed oraz po zabiegach operacyjnych oraz w okresie
rekonwalescencji
choroba Huntingtona
choroba Parkinsona
choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne
mukowiscydoza
zaburzenia żucia i połykania
trudności w przyjmowaniu pokarmów
brak apetytu o różnej etiologii.
Substancja czynna: preparat odżywczy
Skład
woda, syrop glukozowy, białka mleka krowiego, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), cytrynian potasu, emulgator (lecytyna sojowa), kakao, wodorofosforan magnezu, cytrynian sodu, chlorek choliny, chlorek potasu, barwnik (karmel amoniakalno-siarczanowy), aromat, L-askorbinian sodu, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), mleczan żelaza (II), siarczan cynku, nikotynamid, octan DL-alfa-tokoferylu, octan retinylu, glukonian miedzi (II), selenian (IV) sodu, siarczan manganu, chlorek chromu (III), D-pantotenian wapnia, D-biotyna, cholekalcyferol, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, molibdenian (VI) sodu, fluorek sodu, ryboflawina, fitomenadion, jodek potasu, cyjanokobalamina.
Wartość odżywcza w 100 ml:
Wartość energetyczna
1005 kJ/ 240 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy nasycone - 9,3 g - 0,90 g
Węglowodany, w tym:
Błonnik - <0,5 g
Białko - 9,4 g
Sól - 0,24 g
Witaminy:
Witamina A - 240 µg
Witamina D - 1,80 µg
Witamina E - 3,0 mg (alfa-TE/ET)
Witamina K - 13,0 µg
Tiamina - 0,40 mg
Ryboflawina - 0,40 mg
Niacyna - 2,3 mg (4,3 mg NE/EN)
Kwas pantotenowy - 1,30 mg
Witamina B6 - 0,40 mg
Kwas foliowy - 64,0 µg
Witamina B12 - 0,70 µg
Biotyna - 9,6 µg
Witamina C - 24,0 mg
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe:
Na - 96 mg
K - 236 mg
Cl - 91 mg
Ca - 174 mg
P - 165 mg
Mg - 33 mg
Fe - 3,8 mg
Zn - 2,9 mg
Cu - 0,43 mg
Mn - 0,80 mg
F - 0,20 mg
Mo - 24 µg
Se - 14 µg
Cr - 16 µg
I - 32 µg
Inne:
Cholina - 88 mg
Osmolarność
730 mOsmol/l
Procent (%) energii z:
Sposób przechowywania
25°C
Sposób użycia
Należy pić powoli – 1 butelkę przez około 30 minut.
Najlepiej podawać schłodzony.
Jest gotowy do spożycia.
Wstrząsnąć przed użyciem.
Można dodawać do potraw, by zwiększyć ich wartość odżywczą.
Przechowywanie produktu:
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.
Zalecana do spożycia dzienna porcja
Nutridrink można stosować jako jedyne źródło pożywienia (5 - 7 butelek na dobę, 1500 – 2100 kcal) lub jako uzupełnienie diety (1 - 3 butelek na dobę, 300 – 900 kcal) przez 14 dni i więcej o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Spożycie powinno być dostosowane do ilości posiłków, zapotrzebowania oraz stanu chorego.
Przeciwwskazania
Nie stosować u dzieci poniżej 3 roku życia. U dzieci w wieku 3 - 6 lat stosować wyłącznie jako uzupełnienie diety.
Nie stosować w przypadku występowania alergii na białka mleka krowiego, galaktozemii i fruktozemii.
Ostrzeżenia
Nutridrink 125 ml to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Produkt odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 3-6 lat.
Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
Produkt najlepiej spożyć przed końcem daty ważności umieszczonej na górze opakowania.
Producent / Podmiot odpowiedzialny: N.V NUTRICA
Pozwolenie: GIS 04/15