Utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego (witamina C)
Opakowanie
60 szt. tabletek powlekanych / Suplement diety
Dawkowanie
1-4 tabletki / dzień
Składniki
1 tabletka zawiera:
250 mg witaminy C
Działanie
Witamina C wpływa korzystnie na:
prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nerwowego
utrzymanie właściwego metabolizmu energetycznego
zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia oraz utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych
ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym
zwiększenie przyswajania żelaza
prawidłową produkcję kolagenu w celu zapewnienia właściwego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, zębów oraz skóry
NA ODPORNOŚĆ
1-4 TABLETKI DZIENNIE
250 mg WITAMINY C W 1 TABLETCE
Czy wiesz, że…
Witamina C (kwas L-askorbinowy) pełni w organizmie między innymi funkcję przeciwutleniacza. Chroni białka, tłuszcze, węglowodany oraz kwasy nukleinowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników powstających w procesach metabolicznych, jak i na skutek ekspozycji na czynniki egzogenne (np. promieniowanie, zanieczyszczenia). Witamina C umożliwia również regenerację innych antyoksydantów w organizmie, np. witaminy E. Witamina C ma również korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Jedną z funkcji witaminy C w organizmie jest jej udział w procesie biosyntezy kolagenu. W ten sposób przyczynia się ona do utrzymania prawidłowych funkcji tkanki łącznej. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u mężczyzn wynosi 90 mg, a u kobiet 75 mg, ale zdecydowanie wzrasta np. u osób palących papierosy ze względu na wyższe narażenie na stres oksydacyjny1.
Naturalnym źródłem kwasu askorbinowego są kiszonki, pomidory, cytrusy, brokuły, truskawki czy papryka1. To właśnie m.in. z papryki witamina C została wyizolowana w 1928 roku przez węgierskiego biochemika Alberta Szenta-Györgyiego, laureata Nagrody Nobla2. W Polsce jednym ze znaczących źródeł witaminy C są ziemniaki, jednak nie ze względu na wysokie stężenie substancji, ale bardzo wysokie spożywanie warzywa.
Witamina C jest substancją bardzo nietrwałą, tzn. bardzo wrażliwą na światło i temperaturę. Obróbka termiczna oraz długie przechowywanie warzyw i owoców znacząco wpływają na obniżenie w nich zawartości kwasu askorbinowego.