Opakowanie
10 szt. kapsułek / Suplement diety
Dawkowanie
1 kapsułka / dzień
Składniki
Liofilizowana mieszanka 9 szczepów bakterii:
9 x108 CFU* Lactobacillus helveticus
9 x108 CFU* Lactococcus lactis
6.75 x108 CFU* Bifidobacterium longum
4.5 x108 CFU* Bifidobacterium breve
4.5 x108 CFU* Lactobacillus rhamsunos
4.5 x108 CFU* Streptococcus thermophilus
2.25 x108 CFU* Bifidobacterium bifidum
2.25 x108 CFU* Lactobacillus casei
2.25 x108 CFU* Lactobacillus plantarum
100 mg Fruktooligosacharydy
Działanie
Preparat zalecany dla dzieci powyżej 3. roku życia oraz osób dorosłych w celu uzupełnienia mikroflory bakteryjnej.
Synbiotyk zawiera liofilizowaną mieszankę żywych kultur bakterii z 9 wyselekcjonowanych szczepów, uzupełnioną o fruktooligosacharydy.
Fruktooligosacharydy to węglowodany, które są zapasowymi cukrami roślinnymi, stanowiącymi pożywkę dla żywych kultur bakterii w jelitach.
Dobry wybór
9 wyselekcjonowanych szczepów żywych kultur bakterii
Kapsułka celulozowa, odporna na kwas żołądkowy i enzymy trawienne
Preparat zawiera 100 mg naturalnych fruktooligosacharydów, ułatwiające namnażanie się bakterii
Czy wiesz, że…
Preparaty zawierające żywe kultury bakterii polecane są wspomagająco dla uzupełnienia flory bakteryjnej jelit. Wsparcie flory może być potrzebne w różnych sytuacjach i stanach fizjologicznych organizmu, np. dla osób źle odżywiających się, stosujących różne diety lub posty, czy podczas podróży.
Czytaj więcej
Mikrobiota (nazywana też mikrofl orą, florą) oznacza wszystkie drobnoustroje, czyli bakterie, grzyby i wirusy, zasiedlające organizm człowieka. W zależności od części ciała (skóra, drogi moczowe, pochwa, układ oddechowy, jelita), którą kolonizuje mikrobiota, jej skład jest inny. Mikrobiota jelitowa jest najliczniejsza i składa się ze 100 bilionów mikroorganizmów.
Odpowiedni skład mikrobioty jelitowej odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Dla utrzymania właściwej mikrobioty dietetycy zalecają dietę bogatą w warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce oraz kwasy omega-3. Zalecają również, aby dieta była uboga w tłuszcze zwierzęce, czerwone mięso i cukier.
Fruktooligosacharydy to węglowodany, które występują w przyrodzie i są zapasowymi cukrami roślinnymi. Związki te znaleźć można w warzywach, owocach i zbożach takich jak: czosnek, cebula, por, cykoria, pszenica, żyto, jęczmień, banany, karczochy, liście buraka, pomidory. Fruktooligosacharydy stanowią pożywkę dla żywych kultur bakterii.