Bakterie Lactobacillus rhamnosus 573 wchodzące w skład Lactovaginal®produkują kwas mlekowy, który utrzymuje odpowiednie pH pochwy, zabezpieczając przed rozwojem bakterii chorobotwórczych. Pałeczki L. rhamnosus 573 wykazują antagonizm wobec większości bakterii wywołujących infekcje układu moczowo – płciowego.
Badania kliniczne wykazały, że zastosowanie produktu Lactovaginal® po przeleczeniu stanów zapalnych pochwy powoduje: zmniejszenie liczby patogenów, przywraca naturalną równowagę mikrobiologiczną pochwy oraz normalizuje wydzielinę pochwy.
Skład
1 kapsułka zawiera pałeczki Lactobacillus rhamnosus 573 około 1010 , w tym nie mniej niż 108 CFU (Jednostek tworzących kolonie)
Wskazania do stosowania
Lactovaginal® zaleca się stosować w celu przywrócenia lub uzupełnienia prawidłowej flory bakteryjnej pochwy: w stanach zapalnych narządów rodnych po leczeniu lekami przeciwbakteryjnymi, przeciwrzęsistkowymi lub przeciwgrzybiczymi, przy występowaniu upławów jak również profilaktycznie.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą.
Dawkowanie
Od 1 do 2 kapsułek na dobę (jedna rano, a druga na noc) przez 1 tydzień. W razie potrzeby leczenie można powtórzyć.
Przechowywać w lodówce w temp od 2˚C – 8˚C. W okresie ważności lek można przechowywać po za lodówką , w temperaturze 25˚C przez okres 4 tygodni.