KWAS FOLIOWY, 90 szt.
Dla kobiet planujących ciążę i ciężarnych
Opakowanie
90 szt. tabletek powlekanych / Suplement diety
Dawkowanie
1 tabletka / dzień
Składniki
1 tabletka zawiera:
400 μg kwasu foliowego (folianów)
Działanie
Kwas foliowy (foliany) wpływa korzystnie na:
prawidłowy wzrost matczynych tkanek podczas ciąży
podziały komórek
tworzenie krwinek (komórek krwi)
metabolizm homocysteiny
prawidłową syntezę aminokwasów
utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych
zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia
funkcjonowanie układu odpornościowego
Dobry wybór
Dobrze przyswajalna forma – L-metylofolian wapnia
Ekonomiczne opakowanie – na 3 miesiące stosowania
Produkt bezglutenowy
Nie zawiera laktozy
Wystarczy 1 tabletka dziennie
Tabletki powlekane, ułatwiające połykanie
Kwas foliowy nazywany również witaminą B9 to związek odkryty na przełomie lat 30. i 40. XX wieku. Wyizolowano go po raz pierwszy w 1941 r. z liści szpinaku, co ma związek z nazwą (łac. folium - liść). 5 lat później kwas foliowy został zsyntetyzowany przez amerykańskich chemików.
Czytaj więcej
Foliany występują w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, a niewielkie ilości witaminy B9 są syntetyzowane przez bakterie jelitowe w przewodzie pokarmowym. Najbogatszym ich źródłem w diecie są zielone warzywa takie jak: brokuły, szpinak czy szparagi. Dużą ilość folianów (150-200 µg/100 g) zawierają rośliny strączkowe: fasola, groch oraz soja. Dodatkowo spore ilości tej substancji występują w orzechach (110 µg/100 g). Wśród produktów zwierzęcych bardzo wysoką zawartością kwasu foliowego cechują się podroby (wątroba - 200-580 µg/100 g) oraz jaja (65 µg/100 g).