Opakowanie
60 szt. kapsułek / Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Dawkowanie
1 kapsułka/ 1-2 razy dziennie
Składniki
1 kapsułka zawiera:
150 mg maślanu sodu
Działanie
Preparat przeznaczony do postępowania dietetycznego w:
Zespole jelita nadwrażliwego (IBS)
Zaburzeniach wchłaniania prowadzących do niedoboru składników odżywczych
Chorobach jelita grubego ze zmianami zanikowymi w obrębie błony śluzowej
Zaburzeniach ze strony układu pokarmowego o charakterze czynnościowym takich jak: przewlekłe zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia brzucha, dyspepsja, biegunki
Zaburzeniach flory jelitowej, np. po antybiotykoterapii
Dobry wybór
150 mg maślanu sodu w postaci granulatu w każdej kapsułce
Celulozowa kapsułka, chroniąca zawartość przed działaniem kwasu żołądkowego.
Bez glutenu
Czy wiesz, że…
Kwas masłowy (jeden z krótkołańcuchowych kwasów powstających w jelicie grubym człowieka) pochodzi z rozkładu związków, których źródłem są produkty pełnoziarniste, otręby, razowe pieczywo, makarony, brązowy ryż, rośliny strączkowe, warzywa i owoce, w procesie fermentacji z udziałem bakterii beztlenowych.
Czytaj więcej
Substancja ta jest również obecna w mleku oraz produktach fermentowanych (np. w kiszonej kapuście i ogórkach, fermentowanej soi), jednak w bardzo małych ilościach, niemogących wpływać na nabłonek jelita1.
Kwas masłowy stanowi główne źródło energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelita grubego. Dbając o poziom kwasu masłowego w jelitach, warto pamiętać o uzupełnianiu diety o składniki mające funkcje prebiotyczne, takie jak skrobia oporna, inulina czy błonnik pokarmowy2.
Źródła:
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4027835/
2 Stachowska E. Jak żywić melancholijne mikroby? Dietetyka współczesna 26, 2019